menu

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Οι σπιτικές  μαρμελάδες είναι η αδυναμία μας! Η μαρμελάδα δαμάσκηνο δε, ομολογομούμε πως είναι η μεγαλύτερή μας κι όχι άδικα! Κρατήστε σημειώσεις για την καλύτερη συνταγή μαρμελάδα δαμάσκηνο που έχετε γευτεί!



θα χρειαστούμε:
2 κιλά δαμάσκηνα καθαρισμένα σε κομμάτια χωρίς τα κουκούτσια
1 1/2 ποτήρι νερό
800 γρ ζάχαρη
2 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 βανίλια (προαιρετικά)



διαδικασία
Αφού πλένουμε και κόψουμε σε κομμάτια τα δαμάσκηνα, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν, ώσπου να μαλακώσουν με  την κατσαρόλα σκεπασμένη.
Τα σουρώνουμε σε τρυπητό, τα πατάμε πολύ καλά με το εργαλείο ώστε να να βγει όλος ο πολτός και να μείνει μόνο η φλούδα τους στο τρυπητό.

Παίρνουμε τον πολτό μαζί με τα ζουμιά που έβγαλαν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη να βράσει.
Μόλις βράσει, και βγάζει αφρό, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Όταν αρχίζει να πηκτώνει η μαρμελάδα, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και σε 2-3 βράσεις είναι έτοιμη. Όπως είναι ζεστή την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνουμε ερμητικά και τα τοποθετούμε ανάποδα ώστε να κολλήσει καλά το καπάκι τους. Διατηρούνται 1 χρόνο τουλάχιστον.


και κατι ακόμα
Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας κάνουμε το εξής:
ρίχνουμε λίγη σε ένα πιάτο, σπρώχνουμε την επιφάνεια ελαφρώς με το δάχτυλο. Αν κάνει πτυχές, είναι έτοιμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου