menu

Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ (ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ)

Χιουνκάρ μπεγιεντί (μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας)

Χιουνκάρ μπεγιεντί  (τουρκ. hünkâr beğendi) ονομάζεται φαγητό της τούρκικης κουζίνας, το οποίο γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες. Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει "όπως ο Σουλτάνος" ή "όπως αρέσει στο Σουλτάνο", υποδηλώνοντας τη νοστιμιά. (πηγή: wikipedia)



θα χρειαστούμε:
700 γρ μοσχάρι σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά
1/2 κουτ. γλ. πάπρικα καπνιστή γλυκιά
1 φλυτζ. τσ. ζεστό νερό
4 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ. πελτέ ντομάτας ή σάλτσα πιπεριάς
1 1/2 φλυτζ. τσ τριμμένη ντομάτα
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
2 κόκκους μπαχάρι
λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι
αλάτι
πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο



για τον πουρέ μελιτζάνας:
4-5 μελιτζάνες ψημένες
2 κουτ. σ. βούτυρο αγελάδος
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
4 κουτ. σ. αλεύρι
2 1/2 με 3 φλυτζ τσ. γάλα
λίγο κασέρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

διαδικασία
Ετοιμάζουμε το κρέας. Πυρώνουμε το πλακερό χωρίς λάδι και βάζουμε τα κομμάτια κρέατος να ροδίσουν και από τις 2 μεριές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, καυτερή πιπεριά, λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να αχνιστούν λίγα λεπτά και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε και την πάπρικα , το νερό και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι σχεδόν να μαλακώσει.
Τέλος, βάζουμε και την ντομάτα, πελτέ, ελαιόλαδο, κανέλα, μπαχάρι, κόκκους πιπέρι, δάφνη, αλατοπίπερο, μαϊντανό και σιγοβράζουμε 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ. Το ιδανικότερο θα ήταν οι μελιτζάνες μας να είναι ψημένες στα κάρβουνα. Αν αυτό δεν είναι εύκολο, τις ψήνουμε στο σχαροτήγανο της κουζίνας μας. Αφού ψηθούν, τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια. Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο και το λάδι να ζεσταθούν. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε και λίγο λίγο το γάλα όπως και στη μπεσαμέλ και αφού γίνει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τις μελιτζάνες και το κασέρι. Αλατοπιπερώνουμε και σεβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου