menu

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙΑ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ

Φρατζολάκια, μαργαρίτες και μπαγκέτες
Αρτοσκευάσματα για όλα τα γούστα και όλες τις περιστάσεις. Από το πρωινό μας κολατσιό μέχρι το απογευματινό σαντουιτσάκι.


θα χρειαστούμε:
1 κ αλεύρι δυνατό
1 κουτ σ. ξερή μαγιά
1 κουτ σ. αλάτι
3 κουτ σ. ζάχαρη
1/2 φλυτζ τσ ηλιέλαιο
3 φλυτζ τσ χλιαρό νερό ή όσο πάρει
σουσάμι (για το πασπάλισμα)

διαδικασία
Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό και
λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε ένα χυλό. Το αφήνουμε 10-15 λεπτά να φουσκώσει. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο, ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη μαγιά τη φουσκωμένη, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε λίγο λίγο το αλέυρι έως ότου πετύχουμε μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει, ξαναζυμώνουμε για λίγα λεπτά, κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε (φρατζόλα, μαργαρίτα, σε μπαγκέτα ή ακόμα και σε ατομικά ψωμάκια). Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ταψί, τα βάζουμε μέσα και αφήνουμε να φουσκώσουν 15-20 λεπτά. Τα αλείφουμε με νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 25-30 λεπτά με αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα του φούρνου.


και κάτι ακόμα
διατηρούνται φρέσκα στην κατάψυξη σε σακούλες τροφίμων για πολλούς μήνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου