menu

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΥΔΙΑ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΥΔΙΑ

Το ειδικό ρύζι. Στα καλύτερα εστιατόρια της Ιταλίας το risotto γίνεται με ρύζι Vialone nano ή Carnaroli και δευτερευόντως με Arborio ή Baldo.Το απόλυτο ιταλικό πιάτο που μαγειρεύεται με ξεχωριστό τρόπο και συναντάται σε πολλές παραλλαγές.


θα χρειαστούμε:
(για 4 άτομα)
1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα
300 γρ. ριζότο
1 λίτρο νερό ζεστό
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 ξερό κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμύδι
2κουτ. σούπας πελτέ από ρόδι
1 κουτ. σούπας πελτέ πιπεριάς
2 καυτερές πιπεριές (προαιετικά)
1/2 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
λίγο μαΐντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνιθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι μαύρο

διαδικασία:

Πλένουμε καλά τα μύδια , αφαιρούμε την τρίχα από το εσωτερικό τους και τ' αφήνουμε να στραγγίσουν σ' ένα σουρωτήρι. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια και τ' αχνίζουμε με λίγο νερό. Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει μόνο το λάδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ροδιού και τη σάλτσα πιπεριάς. Προσθέτουμε το ριζότο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε λίγο νερό και αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς .


Κάθε φορά που το ρύζι "ρουφάει" τα υγρά , προσθέτουμε και λίγο νερό . Αυτό γίνεται ως το τέλος. Όταν μισοψηθεί το ρύζι ρίχνουμε και τα μυρωδικά (μαϊντανό,άνηθο) και αλατοπιπερώνουμε σταδιακά. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τα μύδια και μόλις βεβαιωθούμε πως το ρύζι ψήθηκε αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό.

Συνοδεύεται με λευκό ξηρό κρασί.

και κάτι...ακόμη
Για ένα πετυχημένο ριζότο θα πρέπει να διαλέξουμε το σωστό σκεύος . Συνιστούμε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι γιατί το ρύζι έχει άμυλο και θα κολλάει στον πυθμένα. 
Η κουτάλα θα πρέπει να είναι ξύλινη για να μη λιώσουν οι κόκκοι και λαπαδιάσει το ριζότο. 
Συνήθως μαγειρεύεται με λευκό ξηρό κρασί, εμείς όμως προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε πελτέ 
από ρόδι, καθώς είναι πιο υγιεινό, θρεπτικό ενώ ταυτόχρονα προσδίδει μία γλυκόξινη αίσθηση
στον ουρανίσκο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου